Depresyon Nedir?
Depresyon, bireyin mutluluk ve hayattan tad alma gibi yetilerinin geçici olarak kaybolduğu, duyguları, beden, zihni ve hatta ruhu bile rahatsız eden, uyuşturan psikiyatrik bir bozukluktur.
Günlük hayatında insanoğlu birçok duyguyu yaşayan bir canlıdır. Hüzün, mutluluk, heyecan, stres, korku, sıkıntı vb. Bu duygular günlük hayatımızdaki durum ve olaylara göre değişebilir. Örneğin okul, iş veya özel yaşamımızdaki iyi yöndeki gelişmelere mutlu olur ve iyi karşılarken, kötü yöndeki gelişmeler sonucunda da mutsuz, hüzünlü veya bıkkın olabiliriz.
Depresyonda farklı olan şey ise, bireyin hayatında olumlu olan olaylara, durumlara rağmen bu bıkkınlık, bunalmışlık, hüzün ve boşluk hislerinin geçmemesidir. Depresyondaysanız daha önceden sizi neşelendiren, sevindiren olayların bir etkisi olmaz.
Depresyon belirtilerinin başında halsizlik, aşırı veya az uyku, huzursuzluk hisleri gelir.Bu belirtiler kişiye veya depresyon türüne göre değişebilir.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyonun belirtileri olarak ani duygu değişiklikleri, çabuk sinirlenme, sürekli üzgünlük ve çökkünlük hali, anksiyete, önceden yapılmasından zevk alınan aktivitelerden zevk alınmaması, karamsar olmak ve olaylardan kendini sorumlu tutmak, çok veya tam tersi çok az uyumak ileri veya daha kötü durumlarda alkole bağımlılık, kendini işlevsiz biri olarak görmek ve intahara meyil şeklinde sıralayabiliriz.
Depresyon türleri nelerdir?
Herkes aynı tip depresyon hastası olamaz. Depresyonun birkaç çeşidi vardır.Bunları açıklayalım.
-Tipik (Kronik) Depresyon
İki yıl ya da daha uzun dönemli depresif ruh halidir. Bazı belirtileri majör depresyon gibi görünsede onun kadar şiddetli değildir.Tipik Depresyonda olanlar genellikle ürkek, melankolik ve mutsuz olarak tarif edilirler.
-Atipik Depresyon
Aşırı yemek yeme, aşırı uyuma, halsizlik ve reddedilmeye karşı aşırı duyarlı olma Atipik Depresyonun başlıca belirtileridir.
-Manik Depresyon
Klinik depresyon periyotları arasındaki karmaşık ruh hali bozukluğudur.
-Majör Depresyon
Majör depresyon kişinin çalışma hayatını, uyku düzenini, yeme alışkanlıklarını ve bir zamanlar keyif aldığı aktiviteleri etkileyerek ortaya çıkar. Majör depresyon, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engelleyebilir. Kişiden kişiye hayatın belli dönemlerinde tekrar edebilir. Belirtileri günün belli saatlerinde veya bütün gün görülüp 2 hafta kadar sürebilir.
-Psikotik Depresyon
Psikotik depresyonda olan kişilerde halüsinasyonlar ve hezeyanlar sık olarak görülür. Gerçeklikle olan bağ ortadan kalkar.
-Mevsimsel Depresyon
Mevsimsel dönemlere bağlı olan depresyon türüdür. genellikle kış aylarına girişlerde görülür. Çok nadir olarakta Yaz Depresyonu denilen türü yaz aylarının başlangıcında görülebilir.
-Doğum Sonrası Depresyon
Doğum sonrasında kadınlarda hüzün, mutsuzluk hali görülmesi normaldir. Ancak yüzde on ihtimalle daha ciddi bir durum olan “doğum sonrası depresyon” görülebilir. Bu depresyon türü doğumdan 1 ay sonra, majör depresyon ve anksiyete belirtileriyle ortaya çıkar.
Depresyon tedavileri nelerdir?
Depresyon belirtileri sizde var ve kendinizin depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız ilk olarak doktora danışabilir ve bunu fazla büyütmeyerek kendinize bir yol çizebilirsiniz.Herkes hayatının bir döneminde bu sorunla karşılaşabilir.
Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır.İlk olarak depresyonun hafif evrelerinde ilaç tedavisinden çok davranışları ve düşünceleri değiştirecek psikoterapi uygulanmaktadır. Fakat durum şiddetliyse bu yöntem işe yaramayabilir ve ilaç tedavisine başlanır. İlaç olarak genelde antidepresanlar kullanılır fakat bu ilaçları doktor izniyle ve reçetesiyle kullanmanızda fayda var. Geç olmadan mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Leave a Review