İş arama mektuplarının çoğu, muhtemel iş fırsatlarını değerlendirmek için yazılsa bile diğer mektup türlerinin de kullanılması gereken durumlar ortaya çıkabilir. Bu mektuplar da dikkatlice ve profesyonelce hazırlanmalıdır;
- Bilgi mülakatı mektubu
- Teşekkür mektubu
- Kabul mektubu
- Geri çekilme mektubu
- Red mektubu
- İstifa mektubu
Bilgi mülakatı mektubu:
Bu tür mektuplar, iş mülakatı değil bilgi mülakatı sonucuna ulaşmak için yazılır. Bilgi mülakatları esnasında, hedeflediğiniz kariyerle ilgili değerli bilgiler verecek kişilerle tanışabilirsiniz.
Bu açıdan bakıldığında, bilgi mülakatları iş alanlarını araştırma, kariyer hedeflerini belirleme ve muhtemel boşlukları öğrenme konusunda önemli fırsatlar sunabilir.
Prensip olarak, bu tür mektuplara özgeçmiş eklenmez çünkü amaç asla iş mülakatı talebinde bulunmak değildir. Asıl hedeflenen, iş bulma sürecinde size faydalı olacak bilgilerin elde edilmesidir. Ancak, bilgi mülakatına giderken yanınızda özgeçmişinizi de götürebilirsiniz. Böylelikle görüştüğünüz kişi size, daha doğru ve yerinde tavsiyelerde bulunabilecektir.
Teşekkür mektubu :
İş arama sürecindeki yazışma türlerinin en önemlilerinden biri olmasına rağmen en az kullanılanlardan biridir. İyi niyetinizi ve teşekkürlerinizi belirtmek ve adaylığınızı güçlendirmek amacı ile yazılır. İş arama sürecinizde size yardım eden herkese teşekkür mektubu yazmayı unutmayın.
İş mülakatlarından sonra, ilk 24 saat içinde sizinle mülakat yapan kişiye/kişilere teşekkür mektubu gönderin. Mektubunuzun kısa ve net olması önemlidir. Ayrıca, pozisyona duyduğunuz ilgiyi, vasıflarınızı ve size zaman ayırdıkları için müteşekkir olduğunuzu belirtmeyi unutmayın.
Kabul mektubu :
Kabul mektupları, bir işi kabul ve çalışma şartlarını (maaş, işe başlangıç tarihi, vb.) doğrulamak amacıyla yazılır. Genelde, teklifin detaylarının ve şartlarının konuşulduğu telefon görüşmesini müteakiben gönderilir. Hatta bazı işverenler, tüm konuşulanları doğrulayan bir mektubun yazılmasını talep edebilirler. Sizden böyle bir talepte bulunulmasa da siz profesyonelliğinizi göstermek ve şartlarda herhangi bir karmaşa yaşamamak için mutlaka kabul mektubu yazın.
Geri çekilme mektubu :
Bir görevi kabul ettiğiniz zaman, iş başvurusunda bulunduğunuz diğer şirketlere bir mektup yazarak özgeçmişinizi değerlendirme dışı bırakmalarını istemelisiniz. Mektubunuzda, sizi dikkate aldıkları ve zaman ayırdıkları için teşekkür ediniz ve başka bir şirketin teklifini kabul ettiğinizi belirtiniz.
Red mektubu :
Red mektubu gönderenler yalnızca işverenler değildir. Kariyer basamaklarını hızla tırmanırken bir süre sonra iş teklifleri almaya başlayacaksınız. Kişisel hedeflerinize ve ilgilerinize uymadığını düşündüğünüz işleri siz de reddedebilirsiniz. Yalnız reddetme her zaman için hassas bir durum olduğu için mümkün olduğunca nazik ve düşünceli olmalısınız. Teklif üzerinde çok düşündüğünüzü ve kabul etmeme kararı verdiğinizi belirtin.
Sizi bir aday olarak ele aldıkları ve zaman ayırdıkları için teşekkür etmeyi de unutmayın. Kapılarınızı her zaman açık bırakın!
İstifa mektubu :
İş değiştirmek, profesyonel iş hayatının değişmez bir gerçeğidir. Çalıştığınız yerden memnun olmamanız, kariyerinize yeni bir yön vermek istemeniz veya kariyerinize farklı bir yerde devam etmek istemeniz çok doğaldır. Sebebiniz ne olursa olsun, ayrılırken de profesyonelce hareket edin. Eski işinize, arkadaşlarınıza veya patronlarınıza bir gün dönmek zorunda kalabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Olumlu ve iyimser tarzda yazılmış bir istifa mektubu, yıkılmış köprüleri yeniden inşa etmenizde önemli rol oynayacaktır.
İstifa mektubunuzda şunlara yer vermelisiniz:
- ayrılma sebebinizi uygun kelimelerle ifade edin.
- ayrılma tarihinizi belirtin.
- birlikte olduğunuz süre içinde yaptıkları yardımlardan dolayı arkadaşlarınıza ve patronlarınıza teşekkür edin.
- bu şirketin size kazandırdıklarından kısaca bahsedin.Ve ihtiyaçları olduğu takdirde yardıma hazır olduğunuzu belirtin.
İstifa mektubunuzu, şirket kurallarına göre belirlenmiş ayrılış prosedürlerine göre sunun. Zaman ve şekil önemlidir.
Leave a Review