Nükleer Enerji Santralinin Zararları Nelerdir

Nükleer Enerji Santralinin Zararları

Şu an gündemde olan ve Türkiye’nin yakından ilgilendiği nükleer enerji santralinin zararları ve istenmemesinin sebeplerini sizler için sıraladık; ama önce nükleer enerji santrali nedir, ne işe yarar ona bir göz atalım.

Nükleer Enerji Santrali, uranyum atomunun zincirleme reaksiyonu sonucu oluşturduğu ısı ile enerji üreten santral çeşitidir. Atomun çıkardığı ısı enerjisi çok yüksek olduğu için bu çeşit santraller diğerlerine (hidrolik, termik, jeotermal, rüzgar, güneş vb.) oranla daha kısa sürede daha çok enerji üretebilirler. “Çok iyiymiş” diyebilirsiniz, fakat uranyum sadece enerji üretmez, radyasyon da üretir.

Nükleer reaktörlerden atık olarak ortaya çıkan Plütonyum yüksek derecede zehirli ve kanserojendir.

Diğer bir radyoaktif madde ise Stronsiyum’dur. Lösemiye (kan kanseri) sebep olur.

Sezyum ve İyod ise besin yoluyla insan vücuduna girerek Tiroid bezi kanserine, büyüme aksaklıklarına ve genetik bozukluklara yol açar.

Radyasyonun zararını en iyi şekilde anlatan olay belki de 2. Dünya Savaşı’dır. Amerika’nın Japonya’yı bombalamasının ardından radyasyon etkilerinden kaynaklanan bir sürü hastalık (Lösemi, sakat doğum, kanser) ortaya çıktı.

Nükleer enerji santrali kurulumu ve yıkımı uzun süren masraflı bir tesistir. Neden yıkımı diye sorarsanız; ömrü dolan tesislerin çevreye zararının engellenmesi için yıkılması gerekmektedir. Bir nükleer santralin kurulmasına karar verildikten sonra tamamlanması ortalama 10 yıl sürüyor. Üretime başladıktan ortalama 40 yıl sonra ise artık tükendiği için yine oldukça masraflı olan kapanma ve söküm süreci başlıyor. Nükleer enerji sadece elektrik üretebildiğinden ısınma ve ulaşım gibi taleplere cevap veremiyor.

Gerekli bakımlar ve kontroller yapılmadığı taktirde, en ufak bir sızıntı bile milyonlarca canlının radyasyona maruz kalması anlamına gelir, bu da herkesin bildiği Çernobil faciası gibi felaketlere sebep olabilir.

Radyoaktif etki bir anda olup biten bir şey değildir. Genetik bozukluklara yol açtığı için 3-4 jenerasyon devam edebilir. İkinci Dünya Savaşı’ndan yıllar sonra bile vücudunda eksik ya da değişik uzuvlar olan bebekler doğmaya devam etmiştir.

Ülkemizde yapılması söz konusu olan ve büyük tartışmalara yol açan nükleer enerji santralinin zararlarını sizler için sıraladık. Ayrıca nükleer enerji santralinin yararlarını okuyarak ülkenizin geleceği için kararı kendiniz verin.